Nadkwasota czyli nadkwaśność soku
żołądkowego, powstaje na skutek nadmiernego wydzielania się kwasu
solnego przez gruczoły żołądka. Przyczyny wspomnianej
dolegliwości mogą być różne:
choroby żołądka(stany zapalne,nieżyt
kwaśny oraz wrzody),pęcherzyka żółciowego i wyrostka
robaczkowego. Na tą dolegliwość mogą cierpieć osoby zdrowe np.:
w okresie ciąży, osoby niewłaściwie odżywiające się i
nadużywające alkoholu i innych używek. Objawy ,które towarzyszą
nadkwasocie to: kwaśne odbijanie się,czkawka, zgaga,zaparcie i
wydzielanie potu.
W leczeniu naturalnym stosuje się
zioła zobojętniające kwas solny.
Lukrecja gładka- ziele usuwa
skutecznie dolegliwości będące następstwem nadkwasoty,łagodząc
podrażnienia układu pokarmowego. Bardzo korzystna jest mieszanka z
ziół: korzenia lukrecji , siemienia lnianego,i kłącza tataraku w
różnych proporcjach. 2 łyżki ziół zalewamy 2 szklankami letniej
wody, podgrzewamy i gotujemy 5 minut. Po ostudzeniu i przecedzeniu
pijemy lek 4 do 5 razy dziennie po ½ szklanki między posiłkami;
Gorczyca biała-surowcem leczniczym są
nasiona .W nadkwasocie można stosować odwar gorczycowy. Łyżkę
nasion zalewamy szklanką chłodnej wody, podgrzewamy i gotujemy 5
minut na małym ogniu. Zażywa się ¼ szklankę odwaru razem z
nasionami 3 razy dziennie po jedzeniu;
Robinia akacjowa-przetwory z suszonych
kwiatów robinii działają odkwaszająco i regulują trawienie.
Stosuje się je w nadkwasocie żołądka , w której zaleca się
preparaty ze sproszkowanych kwiatów. 2 łyżki surowca zalewamy 2
szklankami wrzątku i zaparzamy pod przykryciem 10 minut. Lek
pijemy 2 razy dziennie ,po śniadaniu i kolacji;
Kapusta-lekiem jest świeży sok z
kapusty,który działa oczyszczająco,przeciwzapalnie i usuwa
pieczenie i goi wrzody i likwiduje stany zapalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz